Farář z francouzského maloměsta, otec Benjamin Bucquoy, se dostává do velmi těžko řešitelných situací. Roztržky mezi jeho farníky, lživé petice, potupné gesta, nezájem biskupa a velké zklamání způsobí, že otec Benjamin vyhoří a chce zmizet ze světa. Sebevražda nebo útěk neznámo kam nepřipadají v úvahu a proto se otec Benjamin rozhodne situaci řešit radikálním a vcelku pozoruhodným způsobem.

Jean Mercier: Pan farář má krizi (zdroj obrázku iKarmel.cz)


 

Jednoho večera, kdy otce Benjamina zasáhne další rána a přetéká pomyslný pohár trpělivosti, se otec Benjamin rozhodne, že zmizí do ústraní. Sbalí si své oblečení a hygienické potřeby, trochu jídla a nádobí, liturgické potřeby a odchází do zapomenutého zahradního domku na farní zahradě.

Jeho zmizení okamžitě vyvolává poprask. Policie a biskup, mon. Jean-Phillipe Vignon, neví, kde mají dřív skočit a novináři loví senzace.

Otce Benjamina jednou objeví jedna postarší žena na procházce, tedy uslyší hlas otce Benjamina a v ten moment se rozjíždí něco, co nikdo nečekal…

Autor knihy podává poutavý děj propletený inteligentním humorem, který poukazuje na to, co je v Církvi opravdu důležité a nabízí zamyšlení nad sebou samými, našimi farnosti a dokonce faráři.