Uprostřed našeho hlavního města, Prahy, se nachází ztemnělý ostrov nazývaný Prašina. Na Prašině se zastavil čas. Nefunguje zde elektřina a děje se zde spousta tajemných věcí, ze kterých přechází mráz po zádech. A těmto těmto tajemným věcem se snaží přijít na kloub tři děti - Jirka, Tonda a En. V cestě jim však stojí mnoho překážek a půjde jim i o život...

Zdroj obrázku: ČDBD
Zdroj obrázku: Česká bibliografická databáze


Jirka přišel navštívit svého dědu na Prašinu a přinést mu nějaké potraviny, protože na Prašině nejsou obchody a z nepochopitlného důvodu zde vůbec nefunguje elektřina, proto je také Prašina pro mnohé vědce stále velkým oříškem. Po této návštěvě se odehraje řada zvláštních a tajemných příhod a začně velké dobrodružství, v němž půjde Jirkovi a jeho kamarádům, Tondovi a En, dokonce i o život. Během svého dobrodružství děti poznávají histrorii Prašiny, zvláště období její nějvětší slávy, které Prašině a celé Praze přinesl největší genius své doby - Hanuš Nápravník.

Do cesty se jim připlete vlivný a bezohledný podnikatel Klement Hrouda se svými kumpány, kteří se snaží dosáhnout stejného cíle, co děti a to za použití všech možných dostupných protředků. Neváhají proti dětem použít i hrubou sílu.

Při řešení záhady se postupně odkryjí různé tajemství, které Vám vezmou dech.

Rád bych prozdradil víc, ale nechci Vás okrádat o napětí.

Milovníci foglarovek, neváhejte!