Narodil se 20. dubna 1916 do rodiny českých přistěhovalců v městě Pilsen v Kansasu (USA). Byl vysvěcen na kněze, vstoupil do armády. Sloužil jako vojenský kaplan americkým vojákům v Evropě, Indii, Barmě a Koreji. Zemřel 23. května 1951 jako válečný zajatec v Severní Koreji. V roce 2013 byl vyznamenán nejvyšším vojenským vyznamenáním v americké armádě - Medal of Honor (in memoriam). Jo, a kouřil dýmku.

Už víte, o kom je řeč?

Emil Kapaun.jpg
Autor: neznámý – U.S. Army Chaplain Center and School,
Remembering our Army at war in Korea, Page 3, Volné dílo, Odkaz


Řeč je o vojenském kaplanovi a hrdinovi války v Koreji Emilu Kapaunovi. Tato osoba mne oslovila svým příběhem, který sepsali pánové Roy Wenzl a Travis Heying v knize Nejsilnější zbraň. Kniha popisuje okamžiky Korejské války, od zajetí otce Kapauna, přes jeho pobyt v zajateckém táboře až po jeho smrt v zajetí.

Otec Kapaun nesl vlastnosti skvělého vojáka i kaplana. Jeho statečnost dováděla jeho věznitele k šílenství. Vysmíval se jim. Nedokázali jej zlomit ani tvrdou šikanou a dodával odvahy ostatním vojákům. Svou šlechetností posiloval morálku zdecimovaného mužstva - jako první konal a jako poslední si stěžoval. Jeho laskavost zachránila stovky životů. Pečoval o druhé fyzicky i duchovně. Ošetřoval raněné, umýval jejich těla a pral jejich oblečení a kradl pro vojáky jídlo. Samotná jeho obětavost jej vlastně dovedla do zajetí - nedokázal totiž opustit raněné a mezi zajatce rozdal téměř vše, co měl. Kouřil dýmku, byl cholerik, nechodil kolem horké kaše a byl velmi oblíbený u vojáků. V současné době probíhá proces jeho svatořečení.

Emil Kapaun byl obyčejný člověk, avšak jeho příběh je tak neobyčejný a silný.

Otče Kapaune, přimlouvej se za nás!

Roy Wenzl & Travis Heying:
NEJSILNĚJŠÍ ZBRAŇ : Emil Kapun, vojenský kaplan a hrdina korejské války;
Karmelitánské nakladatelství Kostelní Vydří, 2014